Hemen hergün üreticilerin isyanlarına şahit oluyoruz.
Adamlar dertli ve perişan
Çeresizlikten dertlerine merhem olur diye şehirlerarası yolları kapatıyorlar, ürünlerini döküyorlar, tarladaki ürününü toplamadan sürüyorlar,
Anlayacağınız ülkemiz üreticileri hallerinden memnun değil, ama batılı üreticiler bizim çiftçilerin bu sıkıntıları karşısında çok memnunlar.
Şimdi ne alaka diyeceksiniz,
Avrupalı üretici devletten destek görüyor ve ucuza üretiyor dolayısıyla tahıl ürünlerini hatta samanı bile ülkemize satıyorlar nasıl memnun olmasınlar ki?
Hani eskilerin bir sözü var ya; “Adam eksen biter şu topraklarda” diye, topraklarımız bereketli olmasına bereketli ama, o toprakların sahipleri maalesef sahipsiz.
Karadeniz bölgesi, Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi veya İç Anadolu bölgesi velhasıl hangi bölgeye bakarsanız bakın, üretici sahipsiz olduğu için isyan ediyor.
Fındık üreticisi, fıstık üreticisi, buğday üreticisi, domates üreticisi kavun karpız hangi ürüne bakarsanız bakın, bu ürünleri eken üreticiler gelişmelerden memnun değil kardeşim.
Hemen hergün tarlasındaki ürünleri toplatmayıp halka ücretsiz açan üreticileri haberlerde sıkça görür olduk artık.
Adamlar domates ekiyor ve aylarca gözü gibi baktığı ürününü hasad ayı geldiğinde, tüccarların insafına terk ediliyor işte bunun için isyan ediyor üreticiler.
Bakın bir domates üreticisi ne diyor;
“Domates ektim, hasad ayı geldi dayandı ancak ürünümü 3 liraya satamıyorum, zirai ilaçlara gübrelere, akaryakıta sürekli zam gelirken, yetiştirmiş olduğumuz sebzeler aynı oranda artmıyor,
bizlere kim sahip çıkacak, tarım bakanlığı ne iş yapar, neden üreticinin sorunuyla ilgilenmez?”
Hangi alana bakarsanız bakın, Antep Fıstığı üreticisi dertli, buğday üreticisi dertli, kavun- karpuz aynı şekilde, ama tarım bakanlığından hiçbir ses yok.
Sahi geçmişte büyük heyecanlar yaratan “Lisanslı Depoculuk” ne oldu?
Üreticilere öyle bir anlatıldıki, üretici tamamen devletin kontrolünde olan depolara mallarını koyacak ve hiçbir kayba uğramadan malları korunarak rahat bir şekilde ürününü satabilecekti, ama ne hikmetse o alanda hiçbir ses yok.
Yazık oluyor bu ülkeye,
Adam eksen biter denilen bu tohpraklardaki üreticiler, bir bir ekim alanlarını terk ediyor.
Adamlar kazanamıyor ve bunun sonucu tüm tahıl ürünlerinin ithal edilmesi yetmiyormuş gibi, samanı bile dışarıdan ithal eder olduk
Bu görüntüler ülkemiz adına utanç verici bir gelişmedir.
Gelin hayvancılık başta olmak üzere üreticilerimizi subvanse edin ve geçmişteki gibi kendi kendine yeten ülkeler arasına girelim,
Yoksa bu gidişle, yarın şu bereketli topraklarda üretim yapacak çiftçi bulamazsınız.
Yorum Yazın