Bir Çerkes dostumdan atalarının balık yemediklerini duymuştum. Balık yememelerine neden olan olayı bir öykümde anlatmıştım. Balıklı Göldeki balıkları görünce bir daha balık yer miyim yemez miyim sorusu aklıma geldi!
Balıklı Gölü görmeye gelenler genellikle yerli turistlerdir; halbuki uluslararası üne sahip Göbeklitepe’ye dünyanın dört bir yanından turistler, bilim insanları ve araştırmacılar geliyor. 2018 yılında Unesco, Göbeklitepe’yi Dünya Miras Listesi’ne aldı. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi ile Chicago Üniversiteleri tarafından başlatılan kazılardan bir sonuç alınmayınca durdurulan çalışmalar, 1995 yılında Alman arkeolog Klaus SCHMİDTE tarafından yeniden başlatıldı ve bu çalışmalar sonuç verdi. O güne kadar tarih ile ilgili -var olan- bilgiler yok sayıldı ve tarih yeniden başlatıldı.
Görsel: Şerif Kaya-Hayvan figürlü taşlar
30 metreyi bulan yirmi yuvarlak-oval yapı, bu yapının ortasında T biçimli beş metre yüksekliğinde iki taşlı sütun ve bu sütunu çevreleyen küçük sütunlar var. Bu iki taş insanı sembolize ediyorlar. Bazı taşların üzerinde insan kolu ve elinin olması stilize edilmiş insan figürü değilse de Tanrısal varlıkları sembolize ettikleri düşünülmektedir. Bu taşların üzerinde ayrıca çeşitli kabartma hayvan betimlemeleri var. Genellikle yırtıcı hayvan olarak bildiğimiz; yılan, domuz, tilki, kuşlar… gibi
Görsel: Şerif Kaya (kazı Alanı)
Kabartma hayvan figürlerinin çok çeşitli oluşu, bu figürlerin, bize tapınağı ziyaret eden farklı kabilelerin sembolleri olduğunu düşündürmektedir. O dönem yabani olan bu hayvanların binlerce kemiği bu kazılar sırasında bulunmuştur.
Şanlıurfa’daki Balıklı Göl efsanesi ile ilgili söylencelerin pagan dinlere ait olduğunu ileri süren din bilginlerinin bu görüşünün tartışıldığı günümüzde, Şanlıurfa’ya gelen yerli turistlere yabancı turistler de eklenince Şanlıurfa’nın turizmi canlandı.
Görsel: Şerif Kaya- Kazı Alanı
Göbeklitepe’deki çalışmalardan elde edilen verilerde feminen izlere pek rastlanmamaktadır. Gerek hayvan gerekse insan olarak çizilen motiflerin hepsi erkek. Sadece bir taşta, sonradan eklendiği bilinen, bir kadın grafiti görülmüştür.
Yorum Yazın