Okulların açılmasına az bir zaman kaldı, ama Cumhuriyetin kurulmasından sonra başlayan müfredat tartışmaları günümüzdede tüm hızıyla hala devam ediyor.
Eğitim adeta yap boz tahtasına döndü gelen her bakan kendi hayal dünyasına göre eğitimi şekillendirmeye çalışıyor.
Oysa eğitim siyaset üstü olmalıdır.
Başlıktaki soruma ne diyeceksiniz bilemem,
Buyurun cevaplayın cevaplayabilirseniz.
Fen ilimlerini yok sayabilir misiniz?
Elbette sayamazsınız,
Peki din ilimlerini yok sayabilir misiniz?
Mümkün değil.
İyi güzelde çözüm ne?
Sizleri biraz geriye götürmek istiyorum,
1930'lu yıllarda, ülkemizin yetiştirmiş olduğu saygın bir şahsiyet, zamanın Milli Eğitim Bakanı'na şöyle bir teklifte bulunur.
Derki;
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin her tarafında medreseler var, bu medreselerde yalnızca din ilimleri tahsil ediliyor, gelin bu medreselerde fen ilimleriyle din ilimlerini birlikte verelim, o zaman çağı yakalayan bir gençlik meydana gelir. İşin özeti şudur sadece dini ilimler gören gençlik mutasıp, sadece fen ilimleri gören gençlik dinsiz olur gelin her iki ilmi birden verelim, o zaman modern çağı yakalayan gnçliği oluştururuz”
Bugün sokak röportajlarına baktığımız zaman, Lailahaillallah kelimesinin anlamını, besmelenin anlamını bilmeyen, veya tam tersi Türkiye'nin başkenti neresidir sorusuna anlamsız cevaplar, veren gençleri gördüğümüz zaman elbette üzülüyoruz.
Çarpıcı bir örnek vermek istiyorum, ağırlıklı alanın okuma ve fen bilimleri olduğu PISA uygulamasında yer alan ve OECD tarafından yayımlanan sonuçlara baktığımız zaman, gençlerimiz çok ama çok gerilerde olduğu hepimizi üzmektedir.
Batılı ülkelerin müfredatlarına baktığımız zaman, özellikle Almanya ve Japonya fen ilimleriyle din ilimlerini temelde veriyor ve herhangi bir sorun yaşamadıkları gibi teknolojide harikalara imza atmaktadırlar.
Bize baktığımız zaman, Fen ilimleriyle din ilimleri sanki iki ayrı dünyaya hitap eden kavramlarmış gibi, bıçak gibi kesiliyor ve ikiye ayrılıyor.
Hayır efendim, fen ilimleri de din ilimleride bir milletin olmazsa olmazıdır, bu iki kavramdan birini önemsiz gördüğünüz zaman, modern çağı yakalayacak eğitimden çok uzaklaşırsınız.
Buyurun şimdi cevabı siz verin, Fen ilimleri mi, yoksa din ilimleri mi?
Yorum Yazın