Ulaşım Konusunda Vatandaş Çaresiz, Büyükşehir ve Kooperatif Mahkemelik
Vatandaş duraklarda otobüs bekliyor, Özel Halk Otobüsleri hatlarını kapatıyor, bazı hatlarda araç sayılarını azaltıyor…
ÖZEL HABER: EROL SAYLAN
Özel Halk Otobüsleri Kooperatif yetkilileri; mazot fiyatlarına gelen zamlardan sonra para kazanamaz olduklarını belirterek, “bin lira gelirimiz varsa iki bin lira giderimiz var, esnaf olarak nefes alamıyoruz” dedi.
Durum böyle olunca yolcu taşıma ücretlerine zam akla geliyor fakat hali hazırda uygulanan ücret tarifesiyle bile, zaten geliri yapılan zamlar karşısında eriyen vatandaş için ulaşım ücretleri şu anda bile çok ağır gelirken zam düşüncesi kulağa mantıklı gelmiyor.
Bu durum, ne kadar ülkenin genel sorunu olsa da, sahibinin vatandaş olduğu Belediyenin duruma el atması ve vatandaşın tarafından yaşanabilir bir hale dönüşecek çözümler bulması bekleniyor.
Adana; toplu taşıma konusunda İzmir-Ankara v.b. büyük kentler gibi değil, toplu taşıma konusunda belediye otobüslerinin, dolmuş ve özel halk otobüslerine göre daha geri planda kaldığı bir kent Adana, örneğin İzmir’de toplu taşımada büyük ağırlık belediyenin kendi otobüsleriyle karşılanırken dolmuşlar sadece bölgesel ring şeklinde çalışıyor.
Adana’da, toplu taşıma konusunda Özel Halk Otobüsleri ve Dolmuşlar ulaşımın bel kemiğini oluşturuyor.
3/A No’lu Özel Halk Otobüsleri Neden Çalışmıyor?
Genel ekonomik sebeplerden dolayı seferlerini kısıtlayan otobüslerin haricinde, 3/A No’lu Özel Halk Otobüsleri hattı tamamen kapandı.
Vatandaşlar duraklarda bekliyor ve Mücahitler Bulvarı (Tellidere) yolu güzergahı için sadece İtimat dolmuşlarına muhtaç kalıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin 157 No’lu otobüsleri bu hatta hizmet verse de, bu otobüsler 1 saat 20 dk’da bir geçiyor.
Vatandaşlar, hattını kapatan 3/A otobüslerinden sonra, Büyükşehir Belediyesi’nin 157 No’lu otobüs saatlerini sıklaştırması, vatandaşların duraklarda mağdur olmasının önüne geçilmesi bekliyor.
3/A No’lu Özel Halk Otobüsleri hattını neden kapattı?
Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi yetkilileri;
Özel Halk Otobüsü Koop.; “İtimat Dolmuşları Kooperatifi bizi şikayet etti, bizim kullandığımız güzergah Tellidere yolu ama bu yolun yasal güzergahımız olmadığı söylenerek, belediye zabıta ekipleri 650 TL, Trafik ekipleri 2500 TL. ceza kesiyor, araçlarımızı 15 gün bağlıyorlar, bu şartlarda bizde çalışmayı durdurduk” dediler.
Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemeye verdik?
“Bizim asıl güzergahımız Alparslan Türkeş Bulvarı, fakat belediyenin çıkarmış olduğu yasaya göre, Alparslan Türkeş Bulvarı üzerini değil de yan yolları kullanmamız gerekiyor, bizim için en uygun yan yol ise Tellidere yolu, biz yıllardır bu yolu kullanıyoruz. Fakat İtimat Dolmuşları şikayet edince ceza uygulamaya başlandı, biz de belediyeyi geçtiğimiz ay mahkemeye verdik” şeklinde açıklama getirdiler.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Murat Ula ile görüştük!..
Murat Ula; “İtimat Kooperatifi şikayet edince yasa gereği Özel Halk Otobüs Kooperatifine bağlı 3/A No’lu otobüslerin Tellidere yolunu kullanmasını engelledik. Mahkeme süreci doğrudur fakat kağıt üzerindeki hatları Tellidere olmadığı için bizim yaptığımız uygulama yasa çerçevesindedir” dedi.
2054 yılına kadar kullanılacak olan, tüm şehrin otobüs güzergahlarını yeniden planlıyoruz
Raylı sistemden sonra otobüs güzergahları tam olarak belirlenmemiş, biz bir süredir 2054 yılına kadar kullanılacak olan tüm şehrin otobüs güzergahlarını yeniden planlama çalışması yürütüyoruz, Ulaşım Ana Planı çalışmamız yılbaşında bitecek.
Vatandaş Ne Yapacak?
Özel Halk Otobüs Kooperatifi, İtimat Dolmuşları Kooperatifi ve Adana Büyükşehir Belediyesi bu konularla yasal çerçevede haklarını arama gayretindeyken, vatandaşlar otobüs duraklarında uzun süreler bekleyerek mağdur oluyor, kooperatifler esnaf mantığıyla davransa da belediye yetkililerinin vatandaşın mağduriyetini gidermek için çözüm bulması gerekiyor.
Vatandaşlar; 3/A No’lu otobüslerin çalışmasına izin verilmiyorsa, belediyenin 157 No’lu otobüslere ağırlık vererek sorunlarının giderilmesini bekliyor