CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bu yıl mısırın ton fiyatında sadece 300 lira artış yapıldığını belirterek, “Mazot ve gübre fiyatları 2 katına çıkmışken, Geçen sene 5.700 TL olan mısırın tonu bu yıl sadece 6.000 TL oldu. Saray müteahhitlerine bütçeden hortum bağlayan iktidar çiftçiye gelince çay kaşığının ucuyla veriyor. Enflasyon alıp başını gitmişken mısıra ton başına 300 TL artış yapanlarda zerre vicdan yok” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, mısır üreticilerine bu yıl ton başına yapılan 300 TL artışa tepki gösterdi. Mısıra yapılan artışın ton başına sadece yüzde 5,3’te kaldığını belirten Bulut, mazot ve gübre 1 yılda 2 katına çıkmışken, resmi enflasyon bile yüzde 58 iken mısır üreticilerine reva görülen 3 kuruş zam insafsızlıktır, vicdansızlıktır. Üreticiyle dalga geçmektir. Çiftçi sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor. Çiftçi mısırı ektiğinde mazotun litresi 20 TL iken şu an 40 TL’ye dayandı. Üretici kilosu 6 TL olan mısır fiyatıyla sadece 0,15 litre mazot alabiliyor. Mısır müdahale alım fiyatı, maliyetler ve fahiş zamlar göz önüne alınarak bir an önce revize edilmelidir” dedi.
MÜTEAHHİTLERE CÖMERT, ÇİFTÇİYE KÖR
Geçen sene 5.700 TL olan mısırın tonunun bu yıl sadece 6.000 TL olduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Saray müteahhitlerine bütçeden hortum bağlayan, Kur Korumalı Mevduat ile fakirden alıp bir avuç zengine veren iktidar, çiftçiye gelince kapı duvar. Üreticiye çay kaşığının ucuyla veriyor. Mazot ve gübre fiyatlarının yüzde 100 arttığı göz önünde bulundurulduğunda, mısır üreticilerine sunulan sadece yüzde 5,3'lük artış, üreticilerin emeklerine gölge düşürüyor.”
MALİYETİ BİLE KARŞILAMADI
Mısır üreticilerinin mısır ektiğine pişman olduğunu kaydeden Bulut, her geçen gün zorlaşan ekonomik koşullarda, mısır fiyatlarındaki bu düşük artışın sürdürülebilir tarımı da tehdit ettiğini belirterek, mısır üreticisinin emeğinin, alın terinin tarlada kaldığını kaydetti. Açıklanan fiyatın üreticinin maliyetini bile karşılamadığını söyleyen Bulut, “Gelecek yıl mısır ekecek çiftçi kalmayacak. Mısır üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları görmezden gelen, adil çözümler üretmeyen iktidar, sürdürülebilir tarımın önündeki en büyük engeldir. Mısır fiyatları, üreticilerin emeklerini ve ekonomik ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde revize edilmelidir” dedi.
Yorum Yazın