Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, saray tarafından tartışmaya açılan yeni anayasa tartışmaları ile ilgili yazılı bir basın bildirisi yayınladı.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından yeniden gündeme gelen anayasa tartışmaları, geçtiğimiz hafta düzenlenen “1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu” ile Saray tarafından tartışmaya açılmıştı.
İktidar kanadından gelen yeni anayasa önerisine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi sert tepki gösterdi. İktidarın, yeni anayasa söylemiyle ulus devlet anlayışını yok etmeye çalıştığını belirten İl Başkanı Çelebi şu değerlendirmelerde bulundu: “Anayasanın 177 maddesinin 134’ünü değiştiren, üç kez referandum yapan AKP, metni yeniden tartışmaya açıyor. Seçim öncesi miting meydanlarında "Tek devlet, tek vatan, tek millet" diye milli duygular üzerinden propaganda yürüten Erdoğan bugün yeni anayasada "Çeşitlilik" vurgusu yaparak milletin çeşitliliğinin anayasada tanımlanmasını istiyor. Saray rejiminin hedefi anayasanın ilk dört maddesinin değişimi ve egemenlik hakkının cumhurbaşkanını da kapsaması. Demokratik toplum örgütleri ve muhalefetin "Milletin çeşitliliği olmaz, anadilde eğitim ve eşit yurttaşlık üzerinden farklı etnik grup tanımı yapılmamalı" eleştirileri dikkate alınmalıdır. Cumhuriyetin anayasası 1924’tür. Değişiklik yapılacaksa 1961 temel alınmalıdır. Ulus devlet devrimi başarılmıştır, yok edilemez” dedi.
Saray gündem değiştirme peşinde
Erdoğan’ın kendisine muhalif olanlar için kullandığı “çürük, sürtük, çapulcu” ifadelerini anımsatan Çelebi, İnsanları inançları, siyasi görüş ve yaşam tarzları üzerinden ayrıştıran bir anlayış, insanı öncelemekten bahsedemez. İktidarın seçimlerin ardından laik ve karma eğitime saldırılarını artırdığını belirten Çelebi, “İktidarın anayasa tartışması açmaktaki amacı hayat pahalılığını unutturmak ve yaklaşan yerel seçim öncesinde kendi tabanını konsolide etmekten başka bir şey değildir. Bu ülke savaş meydanlarında büyük bedeller ödenerek kuruldu. O yüzden anayasanın Cumhuriyetimizin niteliklerinin sayıldığı değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek hükümlerini değiştirmeyi kimse aklından bile geçirmesin” dedi.
Yorum Yazın