Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen; Akdeniz Bölgesi Özel Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Derya Kavuncu; “Özel Eğitim Hizmeti verilemez hale geldi”
2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile tabana yayılan özel eğitim hizmetinin, günümüz şartlarında yapılamayacak hale geldiğine dikkat çeken Özel Eğitim Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Derya Kavuncu; “Servis ücretlerimizin karşılanması ve yasal hale getirilmesi, ücretlerimizde iyileştirme yapılmasını bekliyoruz” dedi.
Kısa adı AKREM olan Akdeniz Bölgesi Özel Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Derya Kavuncu ve Yönetim Kurulu üyeleri Okan Yılmaz, Abdulcelil Ülkü, Ali Rıza Oflazoğlu, Murat Çintay, Gökhan Karakoç, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde basın toplantısı düzenledi.
Aynı zamanda Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı olan AKREM Başkanı Derya Kavuncu; son dönemde üst üste gelen akaryakıt zamlarının maliyetleri katladığını, verilen eğitim ödeneklerinin sadece personel maaşlarını ve ulaşım hizmetlerini karşılayamadığını söyledi.
Kavuncu; 2005 yılına kadar SSK ve Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşların çocuklarının özel eğitim hizmetlerinden yararlandığını, sonradan düzenlenen Engelliler Kanunu ile bu hizmetin tabana yayıldığını, özel eğitim hizmetinden yararlanan çocuk sayısının 35 binlerden 500 binlere ulaştığına dikkat çekti.
Kavuncu; son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını, kurumların hizmet sunum maliyetlerinin dikkate alınmadan belirlenen ücret artışlarının hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini imkansız hale getirdiğini söyledi.
Kavuncu; “Engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlaka bir gereklilik olan servis hizmetinin kurumlarımızca ücretsiz olarak yapılıyor olması, sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir.
İçinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bu soruna bir çözüm üretilmediği takdirde ülkemizin bu alandaki 20 yıllık kazanımları heba olma riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Sözkonusu olan; 2005 yılında engelli bireylere sunulan eğitim hakkının ekonomik koşullar sebebiyle kullanılamayacak hale gelmesi, engelli çocuğu bulunan ailelerimizin mağdur duruma düşmesi ve çalışanlarımızın işlerini kaybetme olasılığıdır.
Bu tesbitler ışığında taleplerimiz; servis ücretlerimizin karşılanması ve yasal hale getirilmesi, ücretlerimizde iyileştirme yapılmasıdır” dedi.