ADSİAD’ın başvuru sahipliğinde Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Ticaret Odası işbirliğiyle hayata geçirilecek proje UNDP tarafından kabul edildi.
Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ADSİAD) Adana için çok önemli bir projeye imza attı. ADSİAD’ın yapmış olduğu “Adana Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi Projesi” başvurusu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Sivil Katılım Hibe Programı tarafından onaylandı.
Adana’daki sanayici ve işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine uyum sağlamalarına destek olmayı hedefleyen ADSİAD’ın başvuru sahipliğinde Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Ticaret Odasının ortaklıklarıyla hayata geçirilecek olan projenin lansman toplantısı Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan’ın da katılımıyla Adana Ticaret Odası’nda gerçekleşti.
VEDAT GİZER: “36 PROJEDEN BİRİ ADANA’YA KAZANDIRILDI”
Toplantının açılışında konuşan ADSİAD Başkanı Vedat Gizer, “Sivil Katılım Hibe Programı” kapsamında Türkiye genelinde desteklenen 36 projenin birini Adana’ya kazandırmanın heyecanı ve mutluluğu içinde olduklarını söyledi. 1750’lerdeki Sanayi Devrimi’nden bu yana, atmosferdeki karbondioksit oranının yüzde 45’ten fazla arttığını söyleyen Gizer, “Bu rakamın 2040’a kadar 10 % daha artması beklenmektedir. Bu artışın ana sebepleri başta fosil yakıt kullanımı, ormansızlaşma, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması ve şehirleşmedir. 8 milyarlık dünya nüfusunın yaklaşık yüzde 60’ı şehirlerde yaşamakta ve bu oranın 2050’de yüzde 80’lere çıkacağı öngörülmektedir” dedi.
“Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı”nın Avrupa sanayisinin 2050 yılına kadar karbonsuz ekonomiye dönüşüm hedefi olduğunu dile getiren Gizer, “Adana'daki işletmelerin yeşil dönüşüm süreçlerine rehberlik edecek ve sürdürülebilirlik yolunda onlara güçlü bir destek sağlayacak olan Adana Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi’nin kurulmasının temellerini atıyoruz. Projemizde iş dünyamızın Avrupa Yeşil Mutabakat sürecinde ihtiyaç duyacakları uluslararası belgelendirme ve akreditasyon çalışmalarını yürütecek bir yapı oluşturulacaktır. Bu adımlar, yalnızca çevremizi korumakla kalmayacak, aynı zamanda işletmelerimizin ulusal ve küresel pazarlarda rekabet avantajı elde etmesine de yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Yeşil dönüşümün Adana sanayisi ve ticaretinin daha rekabetçi, verimli ve çevre dostu olmasını sağlayacak ve yeni iş alanları yaratacağını, Adana’nın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında bu projeyi bir dönüm noktası olarak gördüklerini dile getiren Gizer, “Hep birlikte, ‘Adana Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi’nin sağlayacağı fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek, Adana'yı çevre dostu, sürdürülebilir bir şehir yapmak için el birliğiyle çalışacağız” dedi.
OSB BAŞKANI BEKİR SÜTCÜ: “TÜM SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI SÜRECE DAHİL OLMALI”
Adana Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Bekir Sütcü de, “Sanayiciler ve sivil toplum kuruluşları olarak yeşil dönüşümle güzel çalışmalar olduğunu, 5 yıl önce bu işlere başladıklarını ancak sanayici ve iş insanlarının daha çok duyarlı olması gerektiğini söyledi. Yeşil dönüşümle gerçekleşen iş birliğini ileri seviyelere ulaştırma hedefinde olunması gerektiğini kaydeden Sütcü, kolektif çalışma kültürünün gelişmesini diledi. OSB olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini kaydeden Sütcü, “OSB’nin ekonomik ve fiziki veriler açısından bölgemiz Türkiye’nin en önemli OSB’lerinden biridir. Bölgemiz içerisindeki sanayici ve iş insanlarının da sürece dahil olacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ceyhan ve Yumurtalık’taki hayata geçirilecek projelerin Adana’nın ve Türkiye’nin geleceğini oluşturacağını belirten Sütcü, “Türkiye’de limanı olan, denize sıfır bir bölge parmakla gösterilecek kadardır. Bu nedenle Adanamız Marmara Bölgesi’ne alternatif bir yerdir” dedi.
OSB olarak Çukurova Üniversitesi ile iş birliği halinde olduklarını ifade eden Sütcü, “Adana ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren OSB bünyesinde proje destek ofisimizle iş dünyasında araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Klasik bir üreticilikten ziyade çağa uygun, örnek çalışmalar gerçekleştirerek Adanamıza ve ülkemize daha çok fayda sağlama telaşındayız” ifadelerini kullandı.
TÜRKONFED BAŞKANI SÜLEYMAN SÖNMEZ: “ADANA’NIN EKONOMİK GÜCÜNÜ ARTIRACAKTIR”
Sürdürülebilir üretim modelleri, enerji verimliliği uygulamaları ve çevre dostu teknolojilere yatırımların Adana’yı bölgesel bir lider haline getirebileceğini söyleyen TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez de, “Üretim süreçlerinde kaynak verimliliğini sağlamak, karbon ayak izini azaltmak ve döngüsel ekonomi modellerine geçmek, hem sanayicilerimize yeni pazarlara erişim sağlayacak hem de Adana’nın ekonomik gücünü artıracaktır. Yeşil dönüşüm sürecinde kamu, sivil toplum ve özel sektör iş birliği kritik bir öneme sahip. Bugün burada Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ADSİAD), Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Ticaret Odası iş birliğiyle hayata geçirilen Adana Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi Projesi, bu iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir. Böylesine kıymetli bir girişim, hiç şüphesiz Adana’nın kalkınma yolculuğuna büyük katkı sağlayacaktır. Bu iş birliği modeli, sadece Adana’nın değil, ülkemizin diğer sanayi merkezlerinin de sürdürülebilir büyümesine ışık tutacak. Şehrimizin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmek ve rekabet gücünü artırmak için birlikte hareket etmek sinerjimizi daha da güçlendirecek” diye konuştu.
ADANA TİCARET ODASI BAŞKANI YÜCEL BAYRAM: “BİRLİKTE HAREKET ETME KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”
Adana iş dünyasının ve üniversitelerin, belediyelerin iş geliştirme kültürü için hep birlikte çalışma ortamı içerisinde olmasının önemine dikkat çeken Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram ise, “Adanamız çok önceleri farkındalık yaratacak ve öne çıkacak bir yapıya bürünmeliydi. Adana’nın bir sorunu olduğunda tek başına, ayrı ayrı değil kolektif bir çalışmayla, birliktelikle Ankara’daki temasları gerçekleştirmeliyiz. Adana içindeki tüm kurumlar olarak bir araya gelebilme anlayışını da hakim kılmalıyız. Ancak bu haliyle şehrimizi her alanda öne çıkarabiliriz. Adana’yı hep birlikte ele almalıyız. Adana ve Mersin, Çukurova adıyla Körfez Bölgesi gibi olabilmeli. Bu konuda Ankara’da ne yapılması gerekiyorsa ATO olarak kiminle görüşülmesi gerekiyorsa göreve hazırız. Tüm milletvekillerimizle, belediyelerimizle, oda, borsa, OSB başkanlarımızla, iş dünyasının temsilcileriyle ortak bir platformda buluşup Adana’yı konuşacağımız bir projeyi gerçekleştirmeye çalışacağız. Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi’nin de Adana’ya değer katacağına inanıyorum” dedi.
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZEYDAN KARALAR: “HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
Adana’nın altyapısı, sanayisi ve artan istihdam rakamları ile geçmişten günümüze büyük mesafe kat ettiğini aktaran Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, “Giderek yatırımı, ihracat rakamları ve istihdamı artan bir Adana var. Bu da bizi gelecekle ilgili daha umutlu hale getiriyor. Yeni yatırım alanları, yeni organize sanayi alanları, konteynır limanının Adana’da faaliyet gösterecek olması gibi gelişmeler aslında kentteki kurumlar arası birlikteliğin bir sonucudur. Adana’nın ciddi bir sanayi altyapısı mevcut. Kentimiz, bu potansiyelini de giderek ortaya çıkarıyor. Benim çabam, inancım odur ki Adana yeniden bölgenin incisi ve önderi olacaktır. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.
Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi Projesi’nin kentteki kurumların iş birliğinin ortaya çıkardığı son derece önemli örneklerden biri olduğunu da dile getiren Başkan Zeydan Karalar, “Adana Büyükşehir Belediyesi olarak son yıllarda hiç olmadığı kadar, üniversitelerle, odalarla, Sivil Toplum Kuruluşları ile yakın ilişki içerisindeyiz. Daha önce Adana’da olmayan ancak bizlerin öncülüğünde son yıllarda başlayan kurumlar arası bu iş birliğini artırarak sürdürmeye kararlıyız” diye ifade etti.
İnsanın doğaya yıkıcı bir biçimde davranması sonucu küresel ısınma ve sera gazı oluşumunun arttığını, projenin bu yönüyle de ayrıca çok kıymetli olduğunu anlatan Başkan Zeydan Karalar, emeği geçen tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.
TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI ORHAN TURAN: “ADANA’NIN BÖLGESEL POTANSİYELİ YEŞİL DÖNÜŞÜMLE BİRLEŞTİRİLMELİ”
Bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesinin önemini vurgulayan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da, “TÜSİAD olarak yeşil dönüşüm sürecinde özel sektörün üzerindeki sorumluluğun farkındayız. Sürdürülebilir bir gelecek için kamu ve özel sektör iş birliği, güçlü politika çerçevelerinin oluşturulması ve sürdürülebilir teknolojilere yönelik yatırımların teşvik edilmesi gerekliliğine her fırsatta dikkat çekiyoruz. Bereketli topraklar üstünde konumlanan Adana’nın bölgesel potansiyelini yeşil dönüşümle birleştirerek ekonomimize ve istihdama önemli katkılar sağlayabileceğimize olan inancımız tam. Dezenflasyon sürecinin ilk aşamasında, istenen hızda olmasa da ilerleme sağladık. Ancak önümüzdeki dönem daha da zorlu olacak. Hedeflenen seviyelere ulaşabilmemiz için bütüncül bir bakış açısıyla hareket ederek para politikasını daha uyumlu bir mali politika ve yapısal reformlarla desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.
SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Toplantının sonunda, bir buçuk yıllık bir çalışmayla, ilmek ilmek işlenerek bugünlere gelindiğini ve projenin lansmanının yapılmasının gurur verici olduğunu ifade eden Adana Yeşil Dönüşüm Koordinasyon Merkezi Proje Koordinatörü, Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kamuran Öztop ise proje sunumu gerçekleştirip katılımcıların sorularını yanıtladı. Dr. Öztop, projenin ortak çözümler üretme hedefiyle çalışacağını vurguladı.
PROJE HAKKINDA
“Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan “Sivil Katılım Hibe Programı” Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olup, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulanmaktadır.
Proje faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği’dir. IPA II Sivil Toplum sektörünün lider kurumu olan Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı projenin uygulanmasına ve izlenmesine katkı sağlamaktadır.
Yorum Yazın