Mısır tarlasından seslendi, 11 lira alım fiyatı istedi
GÜNDEMAyhan Barut, hasadın sürdüğü mısır tarlasından iktidara en az 11 liralık fiyat açıklaması çağrısında bulundu.
Ayhan Barut, hasadın sürdüğü mısır tarlasından iktidara en az 11 liralık fiyat açıklaması çağrısında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasadın sürdüğü mısır tarlasından iktidara en az 11 liralık fiyat açıklaması çağrısında bulundu. Olumsuz iklim koşulları, aşırı sıcak ve susuzluk gibi nedenlerle mısırda yaşanan verim kaybı ile fahiş artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Barut, "Hasat vakti çiftçinin endişeli ve tedirgin bekleyişi sürüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ise hala taban fiyatını ve alım kampanyasını açıklamadı. Mısırda alım fiyatı en az 11 lira olmalıdır" dedi.
ENDİŞE VE TEDİRGİNLİĞİ RAKAMLARLA AÇIKLADI
Hasadın sürdüğü bölgede mısır tarlasından iktidara seslenen Ayhan Barut, "Başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde mısır hasadı başladı ve yoğun biçimde sürüyor. Geçen yıl mısır ekim alanları Adana'da 865 bin dönüm alana çıkmıştı, bu yıl ekim alanı yüzde 25 azaldı, yaklaşık 650 bin dekar alana mısır ekildi. Hasadın yapıldığı bugünlerde üreticiler iki yönlü endişeli bir bekleyiş ve tedirginlik içinde. Birincisi, olumsuz iklim koşulları ve aşırı sıcaklardan kaynaklı verim kaybı yaşaması. Yani yüzde 25 civarında verim düşüklüğünü görüyoruz. Geçen yıl dönüme 1200-1250 kilo verim alan üretici, maalesef bu sene dönüme 1000 kilo civarında verim alıyor. Çiftçimizin ikinci endişesi ise, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hala çiftçiyi kurtaracak bir taban fiyat açıklamadı ve alım politikalarını henüz belli etmedi" diye konuştu.
MALİYET VE ENFLASYONA VURGU YAPTI, EN AZ 11 LİRA İSTEDİ
Türkiye'nin mısıra olan ihtiyacını gözeterek acele edilmesini isteyen Ayhan Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geçen yıl Türkiye'de 9.1 milyon dekar alanda ekilen mısır, 9 milyon ton olarak rekolte elde etti. Bu yılki olumsuz koşulları dikkate aldığınızda minimum Türkiye genelinde yüzde 5-10 arasında verim kaybı görülüyor. Acilen, çiftçinin maliyetinin yaklaşık 8.5 lira civarında olduğu ürüne istenen fiyat 10 lira ve üzerindedir. Buradan sesleniyoruz iktidara, 2022 yılında mısırın kilogram fiyatını 5.3 lira açıkladınız, 2023 yılında ise komik bir zamla 6 lira açıkladınız. Ama ülkedeki enflasyon, tarımdaki enflasyon yüzde 70'in üstündeydi. Çiftçinin kullandığı girdiler bir yılda yüzde 100 arttı, son iki yılda en az artan girdi maliyeti yüzde 200 oldu. Şu anda sadece 6 liranın üzerine bile enflasyon rakamlarını koysalar 10 liranın üzerinde üreticiye çiftçiye fiyat verilmesi gerekiyor. Bir an önce mısırdaki taban fiyatını 10 lira artı 1 lira da prim şeklinde toplamda 11 lira fiyat açıklayın. Toprak Mahsulleri Ofisi de bir an önce alım şartları ve kampanyasını belirtmesi gerekir. Yerli ve milli üreticiyi koruyacaksanız bunları yapmak zorundasınız. Üreticinin feryadını duyun!"
İlginizi Çekebilir