Esendemir, “Gazetecilik suç değildir”
GÜNDEMTürkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Osmaniye'de iki gazetecinin, sosyal medyada sordukları soru nedeniyle tutuklanmasının; depremin yaşandığı bir dönemde hiç de şık olmadığını belirterek, “Meslektaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını temenni ediyoruz.” dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Osmaniye'de iki gazetecinin, sosyal medyada sordukları soru nedeniyle tutuklanmasının; depremin yaşandığı bir dönemde hiç de şık olmadığını belirterek, “Meslektaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını temenni ediyoruz.” dedi.
ÇGC Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Cafer Esendemir, "Gazetecilik suç değildir. Alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini ve gazeteci meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını diliyoruz” diye konuştu.
Esendemir, şunları söyledi: “Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İmat ile cemiyete üye gazeteci Ali İmat, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara’ya sosyal medya hesaplarından sordukları sorudan dolayı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Meslektaşlarımız yaptıkları meslekleri gereği aldıkları bir ihbar üzerine Belediye Başkanına bir soru sormuştur. Bunun cevabı, Türk Ceza Kanunu’nda tutuklanmalarına sebep gösterilen ‘Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu’ değildir, olmamalıdır, böyle de algılanmamalıdır. Yetkililere kamuoyu adına sorulan ‘Çadırlar dağıtılsın diye Osmaniye Belediyesine mi verildi yoksa başka bir kurum orasını depo olarak mı kullanıyor? Bu konu hakkında yetkililerden bir cevap bekliyoruz.’ Sorusu suç mudur? İki gazeteci evlerinden güvenlik güçlerince alınarak adliyeye götürülmüş, alınan ifadelerinin ardından Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesi gerekçe gösterilerek tutuklanmış ve cezaevine gönderilmişlerdir. Meslektaşlarımız iki gazetecinin gerçekleri öğrenmek ve halkı doğru bilgilendirmek amacıyla haber yapmak için çalışmasını, Türk Ceza Kanununa göre değerlendirmenin bu ortamda doğru olmayacağını düşünüyoruz. Deprem bölgesinde mesleğini icra etmeye çalışan gazeteciler herkes gibi görevini özveri ile yapmaya çalışmaktadır. Gazetecilik mesleğinin gereği olan, vatandaşların kendisine ulaştırdığı bilgi ve iddiaları gündeme getirerek sorulara yanıt arayan ve mesleğinin gereğini yapan gazetecilerin suçlu gibi muamele görmesi, üstelik deprem gibi acı bir felaketi yaşadığımız ortamda tutuklanması bizleri üzmüştür. Alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini ve gazeteci meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını temenni ediyoruz.”
İlginizi Çekebilir