© Saylan Medya 2022

Dünya Doktorları’ndan Ukrayna ve Suriye için İnsani Yardım Çağrısı

Dünya genelinde yaşanan savaşlar ve sağlığa yönelik krizler, iklim felaketleri ve güvenli gıdaya ulaşım konularını görüşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dünyamızı ve geleceğimizi ilgilendiren güncel sorunlara ortak çözümleri görüşmek üzere New York’ta bir araya geldi.

Dünya genelinde yaşanan savaşlar ve sağlığa yönelik krizler, iklim felaketleri ve güvenli gıdaya ulaşım konularını görüşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dünyamızı ve geleceğimizi ilgilendiren güncel sorunlara ortak çözümleri görüşmek üzere New York’ta bir araya geldi. Bu önemli buluşma vesilesiyle Dünya Doktorları, acil ihtiyaçlara vurgu yapan ve giderek daha önemli hale gelen insani yardımlar için küresel iş birliğini teşvik eden bir çağrıda bulundu.

Orta Doğu ve Afrika’da devam eden çatışmalar, açlık ve Asya’da yaşanan siyasi krizlere son olarak Ukrayna savaşı da eklendi. Dünya savaşlar ve krizlerden dolayı artık geri dönülemez bir noktaya ilerliyor. Ana gündem maddelerinden biri ”Uluslararası Barış ve Güvenliğin Korunması” olan 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünya liderlerinin katılımıyla New York’ta gerçekleşti.

Ukrayna Savaşı Yoksul Ülkelerde Gıda Güvenliği Sorununu Daha da Arttırdı

Dünya Doktorları, yaşanan krizlere ve sorunlara dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na insani dramların önlenmesi için çağrıda bulundu.

Dünya Doktorları, Ukrayna ve Suriye’de yaşanan çatışmaların savunmasız insanlara yardım edemeyecek duruma gelen insani yardım çalışanlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerken, özellikle Ukrayna savaşının küresel ölçekte gıda fiyatlarını artırdığı ve yoksulluğun derinden hissedildiği üçüncü dünya ülkelerinde gıda güvenliğinin daha da şiddetli hale gelmesine neden olduğunu belirtti.

Dünya Doktorları, Birleşmiş Milletleri ve dünya liderlerini barışı sağlamak için gereken diplomatik adımları acil olarak atmaya ve her geçen gün daha da zorlaşan sosyo-ekonomik koşullar, göç dalgaları ve gıda güvensizliği gibi dünya çapında devam eden çatışmaların olumsuz etkilerini azaltmak için gerekli tüm önlemleri almaya çağırdı.

Suriye’ye daha fazla Finansman Çağrısı

2011 yılında başlayan çatışmalar neticesinde Suriye’de milyonlarca insan evlerinden edilerek başka ülkelere sığınmak durumunda kaldı. Savaşın 11. Yılında Suriye’de kalan insanlar için özellikle güvenli gıdaya ulaşım ve sağlık yardımları konusunda çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Dünya Doktorları, ihtiyaç sahipleri için özellikle Kuzeybatı Suriye’de neredeyse yüzde elliye yakın finansman açığı olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, Kuzeybatı Suriye’de 43’lük bir finansman açığı bulunduğu ayrıca, Suriye’nin insani müdahale planına yönelik toplam finansmanın şu anda talep edilen fonların sadece 24’ünü temsil ettiği ve Kuzeybatı Suriye’deki 4,1 milyon insanın ihtiyaçlarının karşılanamama noktasına geldiği belirtildi. Suriye’de durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği belirtilirken, fon kesintileri nedeniyle önemli sağlık merkezlerinden büyük bir kısmının 2022 yılında kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Dünya Doktorları, uluslararası toplumu daha fazla dayanışmaya ve bölgede yerinden edilmiş nüfusun hayati ihtiyaçlarını karşılayan finansmanı artırma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler sınır ötesi yardımının en az 12 ay süreyle yenilenmesi çağrısı

Açıklamada Dünya Doktorları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nu Suriye’ye sınır ötesi yardım sorununun çözümü için de adım atmaya davet etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 12 Temmuz 2022’de kabul edilen 2642 sayılı karar ile Birleşmiş Milletler’in Türkiye’den Kuzeybatı Suriye’ye sınır ötesi yardımını ancak 10 Ocak 2023’e kadar uzatıldığı hatırlatılırken, bu tarihten sonra gıda, ilaç, aşı ve diğer temel insani yardımların devam edebilmesi için Güvenlik Konseyi üyelerinin yeni bir karar alması gerektiği vurgulandı. Dünya Doktorları, yaşanan durumun belirsizliği nedeniyle bölgede yaşayan Suriyeliler için insani yardımların planlanması, programlanması ve finansmanını olumsuz etkilediği ve tedarik için gerekli tüm lojistik faaliyetlerde sorun olduğunu vurguladı. Ayrıca Kuzeybatı Suriye’deki milyonlarca insanın hayatta kalabilmek için bu sınır ötesi yardımlara muhtaç olduğu ve eğer Birleşmiş Milletler, sınır ötesi yardım mekanizması kararını yeniden uzatmazsa kışın ortasında milyonlarca Suriyeli’nin ölümle burun buruna kalacağı belirtildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER