© Saylan Medya 2022

Burhanettin Bulut: Çukurova Çiftçisi, Tarımdan Kopuyor

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, gıda güvenliğini tehdit eden yeni tehlikenin fahiş bir şekilde artan ecrimisil fiyatları olduğunu söyledi

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, gıda güvenliğini tehdit eden yeni tehlikenin fahiş bir şekilde artan ecrimisil fiyatları olduğunu söyledi. Çukurova’da yüksek ecrimisil fiyatları nedeniyle çiftçinin ekemez hale geldiğini kaydeden Bulut, “Tarımsal girdilerdeki fahiş zamlar nedeniyle iki yakası bir araya gelmeyen çiftçi, şimdi de ecrimisil fiyatlarındaki artış nedeniyle ekemiyor. Tarım Bakanı Kirişçi, ‘boş yer kalmasın, ekin, destekleyeceğiz’ diyor ancak çiftçiye hiçbir destek verilmiyor. Çiftçi bu şartlarda nasıl eksin? Gıda güvenliği için ecrimisil fiyatları makul bir seviyeye çekilmeli” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Pirili Mahallesi'nde çiftçilerle bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Bulut, gübreye, mazota, tohuma yapılan fahiş zamlarlatoprağını ekemez hale gelen çiftçinin önündeki bir başka engelin de ecrimisil fiyatları olduğunu kaydetti.

Bulut, “Tarım BakanıVahit Kirişçi, gıda fiyatları fahiş bir şekilde artmışken, gıda kıtlığı tehlikesi varken bir proje açıkladı.‘Boş yer kalmasın. Şehirlere yakın yerlerde arazi, arsa ne varsa ekin, destekleyeceğiz. Daha da ilerisi tohum desteği vereceğiz’ dedi. Aynı Tarım Bakanı, Venezuella’da kendi çiftçisini şikayet etti. Yine aynı iktidar sanki ülkemizde toprak yokmuş gibi, Afrika’da toprak kiralamak için çaba sarf etti.Biz de çiftçiye,‘Gerçekten iktidardan gerekli destek var mı, toprağınızı ekebiliyor musunuz, Eski dönem Adana milletvekili de olan Kirişçi’den, Adana’ya, Çukurova’ya destek var mı?’diye sorduk” ifadelerini kullandı.

200 TL KAZANSAK ÖPÜP BAŞIMIZA KOYACAĞIZ

CHP’li Bulut’un, “Tarım Bakanlığı size destek veriyor mu?” sorusuna çiftçi, “Maalesef destek verilmiyor. 2022 yılında ecrimisil fiyatlarının yaklaşık yüzde 300artmasından dolayı da ekemez hale geldik.Daha önce kira vermiyorduk ve ekebiliyorduk. Şimdi ise sadece belirli bir bölgeyi ekebiliyoruz. 2017’den bu yana geriye dönük de kira almaya başladılar. 1 dönümüne 950 TL istiyorlar. Bize dönüm başına 950 TL değil, 200 TL kalsa öpüp başımıza koyacağız. Vazgeçeceğiz artık ekmekten. Mazot, gübre fiyatları çok yüksek” dedi.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

Bir diğer çiftçi de “2017 yılından önce rahat bir şekilde ekiyorduk. Şimdi geriye dönük 5 yıllık para da istiyorlar. 10 dönüm ekiyordum. Bu kiralarla artık 10 dönüm ekme durumum yok. Geriye dönük kiraları mecbur ödeyeceğiz. 5 sene bu toprakları ektim ancak istedikleri kira kadar para kazanamadım. ‘Sen ekmezsen, biz başkasına kiraya veririz’ diyorlar. Yıllardır ektiğim yer. Kiralar bu kadar yüksek olmasa ekeriz. Üretiriz, millet ekmek yer, devlete, millete faydamız olur. Devleti bizim elimizdeki 3-5 dönüm tarlayı da alırsa ne ekeceğiz ne üreteceğiz, her şey aldı başını gitti. Dönümü 1000 TL olursa, mazot, tohum gübre parasıyla nasıl baş edeceğiz. Kara kara düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ

Bir başka çiftçi de şöyle konuştu:

“1989’dan bu yana ecrimisil vererek bu toprakları ekiyorum. Kiralar artık çok pahalı olduğu için işin içinden çıkamıyoruz. Ecrimisil alınan yerlere tohum desteği vermiyorlar. 30 senedir ektiğim yer var.Belirli bir süre sonra bize vermeleri gerekiyordu ancak vermediler. Peşin olarak 62 bin TL ecrimisil veriyorum. Ekmezsek de olmuyor. Tek geçim kaynağımız burası.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER